MIKOŁAJ Z PRZYSMAKIEM - SWISS

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

 



 

 

MIKOŁAJ Z PRZYSMAKIEM

Projekt dofinansowany w ramach Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjneg/Ekologicznego

MIKOŁAJ Z PRZYSMAKIEM - To projekt realizowany w ramach Szwajcarsko - Polski Program Współpracy Projekt pn. "Alpejsko - Karpacki Most Współpracy"

Projekt rozpocz─ů┼é si─Ö w listopadzie 2013 roku konkursem zorganizowanym dla dzieci i m┼éodzie┼╝y na naj┼éadniejszego ÔÇ×Miko┼éaja z przysmakiemÔÇŁ. Projekt ma na celu promocj─Ö i popularyzacj─Ö tradycji kultywowanych na terenie Gminy Miejsce Piastowe, a w szczeg├│lno┼Ťci wsi Rogi. Sk┼éada si─Ö z nast─Öpuj─ůcych element├│w:


1. Konkurs na Miko┼éaja z przysmakiemÔÇŁ

 

- zorganizowanie lekcji dotycz─ůcej tradycji piekarskich wzbogaconej o zwiedzanie wyremontowanego wiatraka oraz zapoznanie si─Ö z procesem mielenia ziarna na zbo┼╝e
- nauka wypieku chleba oraz formowania ciasta w r├│┼╝ne artystyczne formy
- og┼éoszenie konkursu dla dzieci i m┼éodzie┼╝y na naj┼éadniejszego Miko┼éaja Rogowskiego - wypiekanie Miko┼éaj├│w pod opiek─ů rodzic├│w lub nauczycieli-instruktor├│w
- wyb├│r naj┼éadniejszego Miko┼éaja przez specjalnie powo┼éan─ů komisj─Ö
- wr─Öczenie nagr├│d laureatom konkursu;

 

2. Opracowanie ┼Ťpiewnika


- zebranie materia┼é├│w potrzebnych do opracowania ┼Ťpiewnika
- wybranie najcenniejszych pie┼Ťni ludowych, kol─Öd
- opracowanie edytorskie
- opracowanie graficzne okładki
- wydanie ┼Ťpiewnika ÔÇô 1000 sztuk

 


3. Zorganizowanie festynu rogowskiego


- opracowanie plakat├│w
- opracowanie zaprosze┼ä ÔÇô rozes┼éanie zaprosze┼ä
- zakup upomink├│w, pakowanie ich do specjalnie przygotowanych torb ekologicznych
- wybór odpowiednich zespołów folklorystycznych, kolędników
- zakup ekologicznych potraw charakterystycznych dla kultury tego regionu
- festyn pod nazw─ů ÔÇ×Miko┼éaj z przysmakiemÔÇŁ

 

 

Stowarzyszenie Mi┼éo┼Ťnik├│w Wsi Rogi - to organizacja, kt├│ra od grudnia 1999 roku dzia┼éa na rzecz kultywowania tradycji, ochrony dziedzictwa kulturowego i szeroko rozumianego rozwoju swojej miejscowo┼Ťci . Do stowarzyszenia zapisuj─ů si─Ö osoby, kt├│rym na sercu le┼╝y przekazanie przysz┼éym pokoleniom dorobku ludowego, tradycji, obrz─Öd├│w, gwary i produkt├│w regionalnych tak charakterystycznych dla naszego regionu. Symbolem naszej organizacji s─ů liczne projekty maj─ůce na celu ochron─Ö tych warto┼Ťci. Przez ponad dziesi─Ö─ç lat naszego istnienia zrealizowali┼Ťmy ponad 10 projekt├│w na ┼é─ůczn─ů kwot─Ö 150 tys. z┼é. Projekt ÔÇ×Miko┼éaj z przysmakiemÔÇŁ to kolejne dzia┼éanie, kt├│re obejmie warto┼Ť─ç produktu - regionalnego, jad┼éa tradycyjnego, wytwarzanego przez przedsi─Öbiorc├│w produkuj─ůcych jedzenie wed┼éug starych receptur i przepis├│w. Maj─ůc do┼Ťwiadczenie w takich dzia┼éaniach, bo od 12 lat organizujemy Biesiady Rogowskie, na kt├│rych staramy si─Ö szerokiej rzeszy uczestnik├│w prezentowa─ç to co dobre i nasze, chcemy w szerszym zasi─Ögu przy wsparciu sk┼éadnego projektu rozwin─ů─ç nasze dzia┼éania na grup─Ö m┼éodzie┼╝y ze szk├│┼é Rogowskich i na ca┼ée rodziny. Wsparcie finansowe pozwoli nam wypromowa─ç cenne pieczywo jakim jest pe┼éen tradycji i historii regionalnej - wypiek Miko┼éaja Rogowskiego. Jeste┼Ťmy organizacj─ů znan─ů z takich dzia┼éa┼ä, wi─Öc tym bardziej b─Ödziemy mogli wp┼éyn─ů─ç na wytw├│rc├│w ┼╝ywno┼Ťci i potencjalnych odbiorc├│w, by marka tradycji i produktu regionalnego by┼éa dobra, akceptowalna i popularna. To SMWR b─Ödzie prowadzi┼éo ca┼ée przedsi─Öwzi─Öcie nazwane z racji historii i miko┼éajowych tradycji Miko┼éaj z Przysmakiem.

Projekt ÔÇ×Miko┼éaj z przysmakiemÔÇŁ ma na celu promocj─Ö i popularyzacj─Ö tradycji kultywowanych na terenie Gminy Miejsce Piastowe, a w szczeg├│lno┼Ťci wsi Rogi.
Obejmuje on:
1) konkurs na Miko┼éaja ÔÇô w postaci tradycyjnego ekologicznego pieczywa obrz─Ödowego,
2) opracowanie ┼Ťpiewnika z tradycyjnymi pie┼Ťniami ludowymi i biesiadnymi,
3) zorganizowanie festynu w Domu Ludowym w Rogach, podczas kt├│rego mieszka┼äcy i producenci b─Öd─ů mogli zaprezentowa─ç swoje produkty lokalne.
4) zorganizowanie dw├│ch warsztat├│w dla uczni├│w lokalnych szk├│┼é promuj─ůcych lokalne potrawy i ucz─ůcych warto┼Ťci zdrowego ekologicznego ┼╝ywienia.

 

Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu:
Chleb pszenny, ko┼éacze - to w naszej tradycji symbol po┼╝ywienia, dostatku i pomy┼Ťlno┼Ťci. Od zarania dziej├│w by┼é podstawowym ┼Ťwi─ůtecznym pokarmem cz┼éowieka, powszechnym a jednocze┼Ťnie najcenniejszym, u┼Ťwi─Öconym, uosabiaj─ůcym to co wa┼╝ne i warto┼Ťciowe. Chleb pieczono z m─ůki ┼╝ytniej na zakwasie, lub pszenicznej. Miko┼éaj to pszenne pieczywo obrz─Ödowe, kt├│rego tradycyjny wypiek odgrywa┼é du┼╝a rol─Ö i symbolizowa┼é dzie┼ä 6 grudnia i ca┼éy okres Bo┼╝onarodzeniowy. Rola tego pieczywa by┼éa bardzo wa┼╝na i mo┼╝na por├│wna─ç jej symbolik─Ö z tradycyjnymi wypiekami ┼Ťwi─ůtecznych ko┼éaczy. Konkurs zorganizowany dla miejscowych dzieci na naj┼éadniejszego ÔÇ×Miko┼éaja z przysmakiemÔÇŁ wpisuje si─Ö w dzia┼éania podejmowane od d┼éu┼╝szego ju┼╝ czasu przez Stowarzyszenie, maj─ůce na celu zachowanie i promocj─Ö dziedzictwa kulturowego. We wsi Rogi stowarzyszenie powo┼éa┼éo do ┼╝ycia Zagrodz─Ö Etnograficzn─ů, po┼éo┼╝on─ů przy Szlaku Architektury Drewnianej, jak r├│wnie┼╝ przez ca┼éy czas swego istnienia dba o ochron─Ö szeroko poj─Ötego dziedzictwa kulturowego swojej miejscowo┼Ťci.
W lipcu i sierpniu przeprowadzono remont wiatraka, kt├│ry znajduje sie w obej┼Ťciu Zagrody. Z okazji konkursu dzieci i m┼éodzie┼╝ mia┼éy okazj─Ö pozna─ç historyczne aspekty wypieku chleba, mielenia ziarna r├│┼╝nych zb├│┼╝, obejrzenia pokazu mielenia zbo┼╝a. By┼éyby to elementy edukacyjne, promuj─ůce zar├│wno lokalne dziedzictwo jak i tradycyjne produkty ekologiczne.


Projekt ÔÇ×Miko┼éaj z przysmakiemÔÇŁ ma na celu promocj─Ö i popularyzacj─Ö tradycyjnego lokalnego produktu w postaci wypieku pieczywa w kszta┼écie miko┼éaja. Wszystkie sk┼éadniki u┼╝yte do wypieku s─ů ekologiczne i pochodz─ů z tego regionu. Miko┼éaj z przysmakiem, czyli Miko┼éaj Rogowski jest elementem dziedzictwa kulturowego regionu. W tym roku w ramach konkursu upieczono 60 pi─Öknych, tradycyjnych, pachn─ůcych Miko┼éai.

Wiktoria Lorens, kl. V bPatrycja Zaj─ůc, kl. II 3. Natalia Uliasz, kl. II4. Klaudia Bo┼éd, kl. II5. Anna Staro┼ä, kl. Va 6. Julia Wilk, grupa pe7. Julia Kowalska, kl. IV8. Karol Uliasz, kl. V b9. Daria Pular, kl. IV10. Sandra Gonet, kl. IV11. Szymon Stanisz - 5 lat - z mam─ů, 12.  Amelka Drozd, kl. I13. Natalia Kucharska, kl. I14. Aleksandra Uliasz, kl. II15. Hubert Kandefer, kl. III16. Hubert Lorens, 5 lat17. Wiktor Parylak, kl. II18. ┼üukasz Kluk, kl. V b19. Jakub Fejkiel, kl. II20. Jakub Bystrzycki, kl. I21. Maja Muszy┼äska, grupa 3-4 latki22. Wiktoria Urbaniak, kl. I


Od wielu lat dzieci ze wsi Rogi pod okiem rodzic├│w i dziadk├│w wykonuj─ů miko┼éaje, formuj─ůc je z ciasta dro┼╝d┼╝owego pszennego wedle w┼éasnych pomys┼é├│w, ale trzymaj─ůc sie starej receptury. Produkt ten jest wi─Öc swego rodzaju wyr├│┼╝nikiem, elementem charakterystycznym dla tej wsi. W ramach projektu specjalnie powo┼éane jury przyzna nagrody w konkursie Miko┼éaj Rogowski i wybra┼éo tego najbardziej tradycyjnego ÔÇô Miko┼éaja Roku. Posiedzenie jury i ocena miko┼éai odby┼éa si─Ö w dniu 17 grudnia. Miko┼éajem Roku 2013 zosta┼éa praca Natalii Uliasz z kl. II Szko┼éy Podstawowej w Rogach. Pieczywo miko┼éajowe stanowi─ç b─Ödzie atrakcj─Ö podczas festynu zorganizowanego w Do mu Ludowym w Rogach w miesi─ůcu styczniu 2014 r., na kt├│rym b─Ödziemy promowa─ç i poleca─ç ekologiczn─ů, tradycyjn─ů, zdrow─ů ┼╝ywno┼Ť─ç i lokalne produkty. Uczestnik├│w otrzymaj─ů w prezencie miko┼éaja wypieczonego na wz├│r miko┼éaja-zwyci─Özcy, zapakowanego w papierow─ů torb─Ö promuj─ůca projekt Miko┼éaj z przysmakiem. Podczas zimowego festynu wykorzysta si─Ö potencja┼é dziedzictwa kulturowego oraz kulinarnego regionu. Zebrani mieszka┼äcy b─Öd─ů mieli sposobno┼Ť─ç obejrze─ç wyst─Öpy kol─Ödnik├│w oraz karpackich zespo┼é├│w folklorystycznych. Opracowany i wydany na t─Ö okoliczno┼Ť─ç ┼Ťpiewnik zawieraj─ůcy tradycyjne lokalne pie┼Ťni jest wspania┼éym narz─Ödziem wspomagaj─ůcym ┼Ťpiew biesiadnik├│w. Podczas festynu odbywa si─Ö prezentacja oraz degustacja najlepszych lokalnych wyrob├│w kulinarnych. Potrawy zostan─ů roz┼éo┼╝one na sto┼éach biesiadnych i ka┼╝dy b─Ödzie m├│g┼é popr├│bowa─ç ich doskona┼éego smaku, podziwia─ç dekoracyjno┼Ť─ç i zobaczy─ç tradycyjny spos├│b podania.



Zasi─Ög oddzia┼éywania projektu:┬áSpo┼éeczno┼Ť─ç lokalna wsi Rogi, ludno┼Ť─ç okolicznych gmin, powiat├│w, wojew├│dztwa, a tak┼╝e tury┼Ťci odwiedzaj─ůcy nasz─ů miejscowo┼Ť─ç.

Okres realizacji

01.11.2013 r.

01.04.2014 r.

Wydatki kwalifikowalne

23 950,00 zł.

100%

Dotacja z Funduszu Promocji Produktu Lokalnego /Tradycyjnego /Ekologicznego - NGO

20 000,00 zł.

83,50%

Środki własne

3 950,00 zł.

16,50 %

 

W zwi─ůzku z realizacj─ů niniejszego projektu zapraszamy wszystkich ch─Ötnych do udzia┼éu w organizowanych dzia┼éaniach i imprezie - festyn Rogowski - Miko┼éaj z przysmakiem.

 

Kontakt : Stowarzyszenie Mi┼éo┼Ťnik├│w Wsi Rogi, Dom Ludowy Rogi - 38-430 Miejsce Piastowe, e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamuj─ůcymi. W przegl─ůdarce musi by─ç w┼é─ůczona obs┼éuga JavaScript, ┼╝eby go zobaczy─ç.


Copyright ┬ę 2017 www.rogi.org.pl. Wszelkie prawa zastrze┼╝one.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dost─Öpnym na licencji GNU GPL.
Projekt i realizacja Maksymilian Kowalski