MIKOŁAJ Z PRZYSMAKIEM - SWISS

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

 



 

 

MIKOŁAJ Z PRZYSMAKIEM

Projekt dofinansowany w ramach Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjneg/Ekologicznego

MIKOŁAJ Z PRZYSMAKIEM - To projekt realizowany w ramach Szwajcarsko - Polski Program Współpracy Projekt pn. "Alpejsko - Karpacki Most Współpracy"

Projekt rozpoczął się w listopadzie 2013 roku konkursem zorganizowanym dla dzieci i młodzieży na najładniejszego „Mikołaja z przysmakiem”. Projekt ma na celu promocję i popularyzację tradycji kultywowanych na terenie Gminy Miejsce Piastowe, a w szczególności wsi Rogi. Składa się z następujących elementów:


1. Konkurs na Mikołaja z przysmakiem”

 

- zorganizowanie lekcji dotyczącej tradycji piekarskich wzbogaconej o zwiedzanie wyremontowanego wiatraka oraz zapoznanie się z procesem mielenia ziarna na zboże
- nauka wypieku chleba oraz formowania ciasta w różne artystyczne formy
- ogłoszenie konkursu dla dzieci i młodzieży na najładniejszego Mikołaja Rogowskiego - wypiekanie Mikołajów pod opieką rodziców lub nauczycieli-instruktorów
- wybór najładniejszego Mikołaja przez specjalnie powołaną komisję
- wręczenie nagród laureatom konkursu;

 

2. Opracowanie śpiewnika


- zebranie materiałów potrzebnych do opracowania śpiewnika
- wybranie najcenniejszych pieśni ludowych, kolęd
- opracowanie edytorskie
- opracowanie graficzne okładki
- wydanie śpiewnika – 1000 sztuk

 


3. Zorganizowanie festynu rogowskiego


- opracowanie plakatów
- opracowanie zaproszeń – rozesłanie zaproszeń
- zakup upominków, pakowanie ich do specjalnie przygotowanych torb ekologicznych
- wybór odpowiednich zespołów folklorystycznych, kolędników
- zakup ekologicznych potraw charakterystycznych dla kultury tego regionu
- festyn pod nazwą „Mikołaj z przysmakiem”

 

 

Stowarzyszenie Miłośników Wsi Rogi - to organizacja, która od grudnia 1999 roku działa na rzecz kultywowania tradycji, ochrony dziedzictwa kulturowego i szeroko rozumianego rozwoju swojej miejscowości . Do stowarzyszenia zapisują się osoby, którym na sercu leży przekazanie przyszłym pokoleniom dorobku ludowego, tradycji, obrzędów, gwary i produktów regionalnych tak charakterystycznych dla naszego regionu. Symbolem naszej organizacji są liczne projekty mające na celu ochronę tych wartości. Przez ponad dziesięć lat naszego istnienia zrealizowaliśmy ponad 10 projektów na łączną kwotę 150 tys. zł. Projekt „Mikołaj z przysmakiem” to kolejne działanie, które obejmie wartość produktu - regionalnego, jadła tradycyjnego, wytwarzanego przez przedsiębiorców produkujących jedzenie według starych receptur i przepisów. Mając doświadczenie w takich działaniach, bo od 12 lat organizujemy Biesiady Rogowskie, na których staramy się szerokiej rzeszy uczestników prezentować to co dobre i nasze, chcemy w szerszym zasięgu przy wsparciu składnego projektu rozwinąć nasze działania na grupę młodzieży ze szkół Rogowskich i na całe rodziny. Wsparcie finansowe pozwoli nam wypromować cenne pieczywo jakim jest pełen tradycji i historii regionalnej - wypiek Mikołaja Rogowskiego. Jesteśmy organizacją znaną z takich działań, więc tym bardziej będziemy mogli wpłynąć na wytwórców żywności i potencjalnych odbiorców, by marka tradycji i produktu regionalnego była dobra, akceptowalna i popularna. To SMWR będzie prowadziło całe przedsięwzięcie nazwane z racji historii i mikołajowych tradycji Mikołaj z Przysmakiem.

Projekt „Mikołaj z przysmakiem” ma na celu promocję i popularyzację tradycji kultywowanych na terenie Gminy Miejsce Piastowe, a w szczególności wsi Rogi.
Obejmuje on:
1) konkurs na Mikołaja – w postaci tradycyjnego ekologicznego pieczywa obrzędowego,
2) opracowanie śpiewnika z tradycyjnymi pieśniami ludowymi i biesiadnymi,
3) zorganizowanie festynu w Domu Ludowym w Rogach, podczas którego mieszkańcy i producenci będą mogli zaprezentować swoje produkty lokalne.
4) zorganizowanie dwóch warsztatów dla uczniów lokalnych szkół promujących lokalne potrawy i uczących wartości zdrowego ekologicznego żywienia.

 

Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu:
Chleb pszenny, kołacze - to w naszej tradycji symbol pożywienia, dostatku i pomyślności. Od zarania dziejów był podstawowym świątecznym pokarmem człowieka, powszechnym a jednocześnie najcenniejszym, uświęconym, uosabiającym to co ważne i wartościowe. Chleb pieczono z mąki żytniej na zakwasie, lub pszenicznej. Mikołaj to pszenne pieczywo obrzędowe, którego tradycyjny wypiek odgrywał duża rolę i symbolizował dzień 6 grudnia i cały okres Bożonarodzeniowy. Rola tego pieczywa była bardzo ważna i można porównać jej symbolikę z tradycyjnymi wypiekami świątecznych kołaczy. Konkurs zorganizowany dla miejscowych dzieci na najładniejszego „Mikołaja z przysmakiem” wpisuje się w działania podejmowane od dłuższego już czasu przez Stowarzyszenie, mające na celu zachowanie i promocję dziedzictwa kulturowego. We wsi Rogi stowarzyszenie powołało do życia Zagrodzę Etnograficzną, położoną przy Szlaku Architektury Drewnianej, jak również przez cały czas swego istnienia dba o ochronę szeroko pojętego dziedzictwa kulturowego swojej miejscowości.
W lipcu i sierpniu przeprowadzono remont wiatraka, który znajduje sie w obejściu Zagrody. Z okazji konkursu dzieci i młodzież miały okazję poznać historyczne aspekty wypieku chleba, mielenia ziarna różnych zbóż, obejrzenia pokazu mielenia zboża. Byłyby to elementy edukacyjne, promujące zarówno lokalne dziedzictwo jak i tradycyjne produkty ekologiczne.


Projekt „Mikołaj z przysmakiem” ma na celu promocję i popularyzację tradycyjnego lokalnego produktu w postaci wypieku pieczywa w kształcie mikołaja. Wszystkie składniki użyte do wypieku są ekologiczne i pochodzą z tego regionu. Mikołaj z przysmakiem, czyli Mikołaj Rogowski jest elementem dziedzictwa kulturowego regionu. W tym roku w ramach konkursu upieczono 60 pięknych, tradycyjnych, pachnących Mikołai.

Wiktoria Lorens, kl. V bPatrycja Zając, kl. II 3. Natalia Uliasz, kl. II4. Klaudia Bołd, kl. II5. Anna Staroń, kl. Va 6. Julia Wilk, grupa pe7. Julia Kowalska, kl. IV8. Karol Uliasz, kl. V b9. Daria Pular, kl. IV10. Sandra Gonet, kl. IV11. Szymon Stanisz - 5 lat - z mamą, 12.  Amelka Drozd, kl. I13. Natalia Kucharska, kl. I14. Aleksandra Uliasz, kl. II15. Hubert Kandefer, kl. III16. Hubert Lorens, 5 lat17. Wiktor Parylak, kl. II18. Łukasz Kluk, kl. V b19. Jakub Fejkiel, kl. II20. Jakub Bystrzycki, kl. I21. Maja Muszyńska, grupa 3-4 latki22. Wiktoria Urbaniak, kl. I


Od wielu lat dzieci ze wsi Rogi pod okiem rodziców i dziadków wykonują mikołaje, formując je z ciasta drożdżowego pszennego wedle własnych pomysłów, ale trzymając sie starej receptury. Produkt ten jest więc swego rodzaju wyróżnikiem, elementem charakterystycznym dla tej wsi. W ramach projektu specjalnie powołane jury przyzna nagrody w konkursie Mikołaj Rogowski i wybrało tego najbardziej tradycyjnego – Mikołaja Roku. Posiedzenie jury i ocena mikołai odbyła się w dniu 17 grudnia. Mikołajem Roku 2013 została praca Natalii Uliasz z kl. II Szkoły Podstawowej w Rogach. Pieczywo mikołajowe stanowić będzie atrakcję podczas festynu zorganizowanego w Do mu Ludowym w Rogach w miesiącu styczniu 2014 r., na którym będziemy promować i polecać ekologiczną, tradycyjną, zdrową żywność i lokalne produkty. Uczestników otrzymają w prezencie mikołaja wypieczonego na wzór mikołaja-zwycięzcy, zapakowanego w papierową torbę promująca projekt Mikołaj z przysmakiem. Podczas zimowego festynu wykorzysta się potencjał dziedzictwa kulturowego oraz kulinarnego regionu. Zebrani mieszkańcy będą mieli sposobność obejrzeć występy kolędników oraz karpackich zespołów folklorystycznych. Opracowany i wydany na tę okoliczność śpiewnik zawierający tradycyjne lokalne pieśni jest wspaniałym narzędziem wspomagającym śpiew biesiadników. Podczas festynu odbywa się prezentacja oraz degustacja najlepszych lokalnych wyrobów kulinarnych. Potrawy zostaną rozłożone na stołach biesiadnych i każdy będzie mógł popróbować ich doskonałego smaku, podziwiać dekoracyjność i zobaczyć tradycyjny sposób podania.



Zasięg oddziaływania projektu: Społeczność lokalna wsi Rogi, ludność okolicznych gmin, powiatów, województwa, a także turyści odwiedzający naszą miejscowość.

Okres realizacji

01.11.2013 r.

01.04.2014 r.

Wydatki kwalifikowalne

23 950,00 zł.

100%

Dotacja z Funduszu Promocji Produktu Lokalnego /Tradycyjnego /Ekologicznego - NGO

20 000,00 zł.

83,50%

Środki własne

3 950,00 zł.

16,50 %

 

W związku z realizacją niniejszego projektu zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w organizowanych działaniach i imprezie - festyn Rogowski - Mikołaj z przysmakiem.

 

Kontakt : Stowarzyszenie Miłośników Wsi Rogi, Dom Ludowy Rogi - 38-430 Miejsce Piastowe, e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.


Copyright © 2018 www.rogi.org.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dostępnym na licencji GNU GPL.
Projekt i realizacja Maksymilian Kowalski