ASOS - Zwyczaje w krainie nafty - sprawozdanie końcowe

1 Tytuł zadania Zwyczaje w Krainie Nafty

2 Termin realizacji zadania Od 01-06-2015 do 30-11-2015

3 Numer umowy 7434/ASOS/2015

Cel g┼é├│wny projektu - rozwini─Öcie aktywno┼Ťci spo┼éecznej wok├│┼é integracji wewn─ůtrz i mi─Ödzypokoleniowej os├│b starszych powy┼╝ej 60 roku ┼╝ycia i m┼éodzie┼╝y do 18 roku ┼╝ycia w oparciu o popularyzacj─Ö tradycji naftowych i zwyczaj├│w naszego regionu i rozpowszechnianie kultury fizycznej ÔÇô zosta┼é zrealizowany. Cel zosta┼é osi─ůgni─Öty poprzez zaj─Öcia dopasowane do potrzeb odbiorc├│w w w─ůtkach tradycji naftowych: przygotowywanie kropoczy ( sob├│tek naftowych znanych tylko w naszym regionie ÔÇô zwijane ze szmat i moczone w ropie naftowej), oraz wykonywania wierzbowych tr─ůbek i piszcza┼éek, wiank├│w na oktaw─Ö i ziela, poprzez wsp├│ln─ů prac─Ö przy przygotowaniu wyst─Öpu opowiadaj─ůcego o tradycjach naftowych i wyjazd na Og├│lnopolski Przegl─ůd Dziecko w Folklorze, oraz krzewi─ůc mod─Ö zaj─Ö─ç ruchowych i gimnastyki na ┼Ťwie┼╝ym powietrzu.

Na potrzeby naszych dzia┼éa┼ä zorganizowali┼Ťmy biuro projektu, oraz zatrudnili┼Ťmy kadr─Ö do realizacji poszczeg├│lnych dzia┼éa┼ä. Biuro projektu, oraz prowadzone warsztaty zlokalizowane by┼éy w pomieszczeniach Zagrody Etnograficznej w Rogach. Jeste┼Ťmy w┼éa┼Ťcicielami tego obiektu i nie musieli┼Ťmy dodatkowo ponosi─ç koszt├│w wynajmu. Zatrudniono personel: - Koordynatora projektu, kt├│ry koordynowa┼é i pilnowa┼é skrupulatnego wykonania wszystkich dzia┼éa┼ä, oraz instruktor├│w prowadz─ůcych poszczeg├│lne warsztaty, oraz ksi─Ögow─ů zajmuj─ůc─ů si─Ö na bie┼╝─ůco stron─ů finansow─ů przedsi─Öwzi─Öcia i rozliczeniem finansowym projektu. Opracowany zosta┼é formularz zg┼éoszeniowy i listy obecno┼Ťci, kt├│re by┼éy podpisywane na ka┼╝dych zaj─Öciach. Opr├│cz zatrudnionego personelu pomagali nam wolontariusze: - kierownik wyjazdu na przegl─ůd - informatyk prowadz─ůcy stron─Ö internetow─ů - trener prowadz─ůcy warsztaty z r─Ökodzie┼éa obrz─Ödowego.

Promocja: - wykonano i prowadzono zak┼éadk─Ö na stronie internetowej www.rogi.org.pl, - wydrukowano og┼éoszenia zapraszaj─ůce do udzia┼éu w projekcie, - zaanga┼╝owano wiejskich lider├│w ( w tym cz┼éonk├│w SMWR i zespo┼éu Rogowice) do bezpo┼Ťredniej promocji , - informacje o projekcie zosta┼éy przekazane na og┼éoszeniach parafialnych, oraz w dw├│ch naszych szko┼éach, w filii banku i w rogoskich sklepach, - uczestnik├│w rekrutowali┼Ťmy na podstawie formularzy zg┼éoszeniowych ÔÇô wybranych zosta┼éo 30 os├│b ( 15 os. 60 + i 15 os. Do 18 r.┼╝. ), Na wszystkich materia┼éach znajduj─ů si─Ö informacje dotycz─ůce ┼║r├│de┼é finansowania projektu.

Warsztaty tradycji naftowych obejmowa┼éy 30 godz. przeznaczonych na wsp├│ln─ů nauk─Ö ┼Ťpiewu unikatowych pie┼Ťni naftowc├│w, o naftowych naszego regionu i przygotowania grupy na Og├│lnopolski Przegl─ůd Dziecko w Folklorze. Wzi─Ö┼éa w nich udzia┼é grupa 20 os├│b ( 10 os. w wieku 60+, oraz 10 os├│b do 18 r. ┼╝.) Pod nadzorem instruktora poznawali zwyczaje i tradycje zwi─ůzane z naftowym dziedzictwem. Seniorzy dzielili si─Ö swoj─ů unikaln─ů wiedza w tym temacie, instruktor spisa┼é wspomnienia naftowc├│w i tradycyjne pie┼Ťni. Uczestnicy warsztat├│w zostali przygotowani do wyst─Öpu na Og├│lnopolskim Przegl─ůdzie ÔÇ× Dziecko w FolklorzeÔÇŁ w Baranowie Sandomierskim. Wielkim sukcesem projektu jest to, ┼╝e dwoje uczestnik├│w ÔÇô Basia Bu┼╝ek i Jakub Kucharki zdobyli na tym og├│lnopolskim przegl─ůdzie wyr├│┼╝nienia.

Warsztaty z r─Ökodzie┼éa obrz─Ödowego obejmowa┼éy 30 godzin zaj─Ö─ç ( wszystkie zaj─Öcia w formie wolontariatu poprowadzili seniorzy). Wzi─Ö┼éa w nich udzia┼é grupa 20 os├│b ( 10 os. w wieku 60+, oraz 10 os├│b do 18 r. ┼╝.) Na warsztatach uczyli┼Ťmy si─Ö zwijania kropoczy ( sob├│tek naftowych znanych tylko w naszym regionie ÔÇô s─ů to zwijane ze szmat i moczone w ropie naftowej ga┼éganowe g┼éowy, zawieszone na drucie i umocowane na dr─ů┼╝ku ), wierzbowych tr─ůbek i piszcza┼éek (kt├│rymi dawniej dzieci pas─ůc krowy, przywo┼éywa┼éy si─Ö wzajemnie), wiank├│w witych na Oktaw─Ö Bo┼╝ego Cia┼éa, ziele na dzie┼ä Matki Boskiej Zielnej. R─Ökodzie┼éo obrz─Ödowe by┼éo wykonywane zgodnie z tradycj─ů, by znalaz┼éy si─Ö w nich odpowiednie zio┼éa i kwiaty symbolizuj─ůce odwiekow─ů tradycj─Ö, magii i wierze┼ä ludowych. To bardzo wa┼╝ne by odchodz─ůce pokolenie przekaza┼éo swoj─ů wiedz─Ö w tych tematach swoim nast─Öpc─ů. Dzi─Öki tym warsztatom to si─Ö uda┼éo. Na zaj─Öciach wychodzili┼Ťmy w teren by pokaza─ç m┼éodym jak i gdzie pali si─Ö kropocze, by dowiedzie─ç si─Ö gdzie rosn─ů magiczne ro┼Ťliny, kiedy o jakiej porze zbiera si─Ö zio┼éa i kwiaty. Przy tej okazji seniorzy mogli przekaza─ç m┼éodemu pokoleniu dziedzictwo przodk├│w i by┼éa to okazja do ┼Ťwietnej integracji mi─Ödzypokoleniowej.

Tradycyjny str├│j ludowy - w ramach tego dzia┼éania skompletowali┼Ťmy 15 od┼Ťwi─Ötnych stroi ludowych dla naszej m┼éodzie┼╝y i 5 ubior├│w ( stroi) do widowiska obrz─Ödowego. Wi─Ökszo┼Ť─ç prac powierzyli┼Ťmy do wykonania krawcowej, tylko elementy stroju, kt├│re nie da si─Ö uszy─ç na miejscu( buty, kapelusze, korale) zosta┼éy zam├│wione w profesjonalnych zak┼éadach. Dzia┼éanie wykonali┼Ťmy w pe┼énym zakresie.

W zdrowym ciele zdrowy duch - to zaj─Öcia obejmuj─ůce ─çwiczenia gimnastyczne i ruchu na ┼Ťwie┼╝ym powietrzu, ┬áprowadzone przez wykwalifikowan─ů instruktork─Ö. Pod jego czujnym okiem grupa uczestnik├│w projektu( 10 os├│b 60+ wraz z 10 os. do 18 r. ┼╝.) uczestniczy┼éa w cyklu 30 godzin zaj─Ö─ç gimnastycznych. Zestawy ─çwicze┼ä zosta┼é dobrane do potrzeb uczestnik├│w zaj─Ö─ç. Zadanie zrealizowano w ca┼éo┼Ťci.

Zgodnie z planem pojechali┼Ťmy na Og├│lnopolski Przegl─ůd Dziecko w Folklorze do Baranowa Sandomierskiego. Koszty wyjazdu obejmowa┼éy : koszty organizacji wycieczki, akredytacji, wy┼╝ywienia, wynajmu autokaru. W wyje┼║dzie wzi─Öli udzia┼é wszyscy uczestnicy projektu, czyli 30 os. Przygotowanie do dzieci do przegl─ůdu w czasie prowadzonych warsztat├│w przynios┼éo efekty w postaci dw├│ch wyr├│┼╝nie┼ä na Og├│lnopolskim Przegl─ůdzie ÔÇ×Dziecko w FolklorzeÔÇŁ co jest warto┼Ťci─ů dodana projektu, a przede wszystkimi wielkim naszym sukcesem.

Zakupili┼Ťmy kamerk─Ö - aparat fotograficzny z funkcj─ů nagrywania. Ten sprz─Öt s┼éu┼╝y┼é nam i s┼éu┼╝y nadal do nagrywania naszych przedstawie┼ä , nauki pie┼Ťni w czasie pr├│b, robienia zdj─Ö─ç i nagrywania na przegl─ůdach. Jest bardzo przydatny i pomocny. Widz─ůc si─Ö p├│┼║niej mo┼╝emy ┼éatwo zauwa┼╝y─ç b┼é─Ödy, kt├│re pope┼éniamy i inne niedoci─ůgni─Öcia, kt├│re podczas zaj─Ö─ç, wyst─Öp├│w uciekaj─ů i nie s─ů wychwytywane.

Rezultatami projektu s─ů:

- cykl 3 warsztat├│w mi─Ödzypokoleniowych aktywizuj─ůcych, kt├│re zosta┼éy zorganizowane w zaplanowanych terminach.

- Liczba uczestnik├│w warsztat├│w ÔÇô w ka┼╝dym warsztacie uczestniczy┼éo 20 os├│b ( 10 os. 60+, oraz 10 os. Do 18 r. ┼╝. Wed┼éug list obecno┼Ťci mo┼╝na stwierdzi─ç, ┼╝e nieobecno┼Ť─ç na warsztatach nie przekroczy┼éa 4 %

- komplet 15 od┼Ťwi─Ötnych stroi ludowych , - komplet 5 stroi obrz─Ödowych

- widowisko obrz─Ödowe opowiadaj─ůce o zwyczajach naftowych ( przygotowana do przegl─ůdu grupa otrzyma┼éa dyplomy i dwa wyr├│┼╝nienia

- rezultatem projektu jest te┼╝ wyjazd integracyjno ÔÇô edukacyjny na Og├│lnopolski Przegl─ůd ÔÇ×Dziecko w FolklorzeÔÇŁ do Baranowa Sandomierskiego ÔÇô to na tym wyje┼║dzie w czasie przegl─ůdu mogli┼Ťmy zaprezentowa─ç w konkursie na scenie nasze przygotowywane podczas warsztat├│w prezentacje. Zostali┼Ťmy docenieni i dostrze┼╝eni zdobywaj─ůc dwa wyr├│┼╝nienia ( jest to warto┼Ť─ç dodana ca┼éego przedsi─Öwzi─Öcia) - wi─Öcej o przegl─ůdzie na stronie www.baranowsandomierski.pl - rezultatem projektu jest te┼╝ prowadzona zak┼éadka o projekcie na stronie internetowej www.rogi.org.pl

Biuro do obs┼éugi projektu zorganizowane zosta┼éo w pomieszczeniach Zagrody Etnograficznej w Rogach, kt├│rej wsp├│┼éw┼éa┼Ťcicielem jest Stowarzyszenie Mi┼éo┼Ťnik├│w Wsi Rogi. Do potrzeb projektu zaadaptowano jedno z pomieszcze┼ä zagrody. By┼éo to miejsce w kt├│rym pracowa┼é koordynator projektu, gdzie spotykali si─Ö zawsze przed zaj─Öciami wszyscy uczestnicy projektu. Informacje o projekcie zosta┼éy umieszczone na stronie internetowej stowarzyszenia www.rogi.org.pl, przekazane na og┼éoszeniach parafialnych, a tak┼╝e uczniom w dw├│ch naszych szko┼éach tj. Szkole Podstawowej i Spo┼éecznym Gimnazjum w Rogach. Wydrukowali┼Ťmy og┼éoszenia w ilo┼Ťci 50 szt. informuj─ůce o projekcie, na kt├│rych znajdowa┼éa si─Ö informacja dotycz─ůca ┼║r├│de┼é finansowania projektu oraz zach─Öta do udzia┼éu w projekcie, kt├│re rozwieszali┼Ťmy w g┼é├│wnych miejscach wsi. Formularze zg┼éoszeniowe dost─Öpne by┼éy w biurze projektu. W dzia┼éania informacyjne zaanga┼╝owali┼Ťmy cz┼éonk├│w naszego stowarzyszenia, a zw┼éaszcza zespo┼éu Rogowice. O wynikach rekrutacji poinformowali┼Ťmy wszystkich osobi┼Ťcie. Do projektu zakwalifikowano 30 os├│b - 15 os├│b 60+( 11 kobiet i 4 m─Ö┼╝czyzn) i 15 os├│b do 18.r.┼╝. ( 3 ch┼éopc├│w i 12 dziewczynek). Warsztaty Tradycji naftowych przebiega┼éy sprawnie. 30 godzin warsztat├│w dla 20 uczestnik├│w ( 10 os. w wieku 60 + , oraz 10 os├│b do 18 r. ┼╝.).zosta┼éo podzielone na 20 dni, opr├│cz tego mieli┼Ťmy 5 pr├│by przed wyst─Öpem na Og├│lnopolskim Przegl─ůdzie Dziecko w FolklorzeÔÇŁ. Na zaj─Öciach frekwencja by┼éa 98% Nieobecni stanowili 2% Warsztaty r─Ökodzie┼éa obrz─Ödowego obejmowa┼éy ÔÇô 30 godzin zaj─Ö─ç dla 20 uczestnik├│w ( 10 os. w wieku 60 + , oraz 10 os├│b do 18 r. ┼╝.). Zaj─Öcia przeprowadzono podczas 10 spotka┼ä. Na ka┼╝de spotkanie po┼Ťwiecone by┼éo min 3 godziny, ale by┼éy takie spotkania, kt├│re trwa┼éy znacznie d┼éu┼╝ej. Na tych warsztatach pod okiem instruktora pracowali┼Ťmy wsp├│lnie nad obrz─Ödowymi r─Ökodzie┼éami, takimi jak wie┼äce, ziela, wianki, sob├│tki zwane kropoczami. Zaj─Öcia by┼éy zawsze w obsadzie mi─Ödzypokoleniowej i cieszy┼éy si─Ö wielka popularno┼Ťci─ů, m┼éodzie┼╝ przyprowadza┼éa swoje rodze┼ästwo ÔÇô zaj─Öcia sta┼éy si─Ö modne i to co ludowe sta┼éo si─Ö atrakcyjne. Na zaj─Öciach frekwencja by┼éa prawie 100% . W zdrowym ciele zdrowy duch Pod okiem wykwalifikowanego instruktora grupa uczestnik├│w tych warsztat├│w 20 os├│b ( 10 os├│b 60+ wraz z 10 os. do 18 r. ┼╝.) uczestniczy┼éa w cyklu 30 godzin zaj─Ö─ç gimnastycznych. Zaj─Öcia zosta┼éy dostosowane do umiej─Ötno┼Ťci i wytrzyma┼éo┼Ťci obu grup wiekowych i przeprowadzone je w ci─ůgu 20 dni. Zestawy ─çwicze┼ä zosta┼é dobrane do potrzeb uczestnik├│w zaj─Ö─ç. W zaj─Öciach pilnie uczestniczyli wszyscy ÔÇô nieobecno┼Ť─ç na zaj─Öciach nie przekracza┼éa 5%. Zgodnie z planem pojechali┼Ťmy na przegl─ůd do Baranowa Sandomierskiego. Koszty wyjazdu obejmowa┼éy : koszty organizacji wycieczki, akredytacji, wy┼╝ywienia, wynajmu autokaru. W wyje┼║dzie wzi─Öli udzia┼é wszyscy uczestnicy projektu, czyli 30 os. Przygotowanie do dzieci do przegl─ůdu w czasie prowadzonych warsztat├│w przynios┼éo efekty w postaci dw├│ch wyr├│┼╝nie┼ä na Og├│lnopolskim Przegl─ůdzie ÔÇ×Dziecko w FolklorzeÔÇŁ co jest warto┼Ťci─ů dodan─ů projektu, a przede wszystkimi wielkim naszym sukcesem. Zadanie zosta┼éo wykonane w 100% Tradycyjny st├│j ludowy W ramach tego dzia┼éania skompletowali┼Ťmy 15 od┼Ťwi─Ötnych stroi ludowych dla naszej m┼éodzie┼╝y i 5 ubior├│w potrzebnych do widowiska obrz─Ödowego. Wi─Ökszo┼Ť─ç prac powierzyli┼Ťmy do wykonania krawcowej. Dzia┼éanie wykonali┼Ťmy w pe┼énym zakresie. Zakupili┼Ťmy zgodnie z dzia┼éaniami projektu aparat-kamer─Ö. Wszystkie dzia┼éania zosta┼éy zrealizowane w zaplanowanych terminach, zgodnie z harmonogramem.

Serdecznie dzi─Ökujemy wszystkim kt├│rzy przyczynili si─Ö do zrealizowania dzia┼éa┼ä projektowych i ┬áosi─ůgni─Öcia zak┼éadanych rezultat├│w.

Zwyczaje w krainie nafty

Zwyczaje w krainie nafty - to program integruj─ůcy mieszka┼äc├│w wok├│┼é inicjatyw chroni─ůcych

dziedzictwo naftowe, historyczne i kulturowe naszej krainy, pog┼é─Öbiaj─ůcy wi─Özi mi─Ödzypokoleniowe,

czerpi─ůcy rado┼Ť─ç i korzy┼Ťci ze wsp├│lnych dzia┼éa┼ä . Celem g┼é├│wnym projektu jest rozwini─Öcie

roku ┼╝ycia i m┼éodzie┼╝y do 18 roku ┼╝ycia w oparciu o popularyzacj─Ö tradycji naftowych zwi─ůzanych ze

zwyczajami naszego regionu i rozpowszechnianie kultury fizycznej. 2.Tworzenia ┼Ťwiadomego

społeczeństwa obywatelskiego, poprzez aktywizowanie, przełamywanie barier i stereotypów. 3.

Czerpanie rado┼Ťci i korzy┼Ťci z mi─Ödzypokoleniowych dzia┼éa┼ä -. razem mo┼╝emy wi─Öcej. Cele projektu

osi─ůgniemy przez: zaj─Öcia w temacie ochrony tradycji naftowych ÔÇô skr─Öcanie kropoczy (sob├│tek

naftowych), wierzbowych tr─ůbek i piszcza┼éek, wicie tradycyjnych wiank├│w, uk┼éadanie ziela, nauk─Ö

pie┼Ťni i zwyczaj├│w naftowc├│w, ─çwiczenie kondycji fizycznej, uzupe┼énienie stroj├│w ludowych dla

m┼éodych cz┼éonk├│w zespo┼éu, kt├│rych przygotujemy do udzia┼é w og├│lnopolskim przegl─ůdzie ÔÇ×Dziecko w

folklorzeÔÇŁ. O z┼éo┼╝eniu takiego projektu zdecydowa┼é ÔÇ×cudÔÇŁ, zapa┼é najm┼éodszego pokolenia Rogowic├│w

do kultywowania tradycji i występów w zespole ludowym i pomysły seniorów jak rozwijać

zaanga┼╝owanie najm┼éodszych. Dzi─Öki proponowanym inicjatywom ( dzia┼éania wypracowali┼Ťmy

wsp├│lnie) uratujemy warto┼Ťci, kt├│re jak wida─ç mog─ů by─ç kluczem do rozwijania aktywno┼Ťci

mieszka┼äc├│w i lekarstwem na samotno┼Ť─ç i wykluczenie.

ORGANIZACJA BIURA PROJEKTU, ZATRUDNIENIE PERSONELU I ZARZ─äDZANIE

PROJEKTEM

Na wstępie naszych działań zorganizujemy biuro do obsługi projektu, oraz zatrudnimy kadrę do

realizacji projektu. Biuro projektu oraz organizowane warsztaty zlokalizowane b─Öd─ů w

Mi┼éo┼Ťnik├│w Wsi Rogi, stowarzyszenie nie b─Ödzie wi─Öc musia┼éo ponosi─ç koszt├│w wynajmu sal na

potrzeby realizacji działań projektu.

Personel projektu - w ramach obsługi administracyjnej projektu zostały zatrudnione na umowę

cywilno-prawn─ů nast─Öpuj─ůce osoby: Koordynator projektu oraz Specjalista ds. rozlicze┼ä, opiekunowie

dla m┼éodzie┼╝y nieletniej bior─ůcej udzia┼é w wyje┼║dzie na Og├│lnopolski Przegl─ůd Dziecko w Folklorze,

trenerzy prowadz─ůcy warsztaty. Zatrudnienie tych os├│b jest niezb─Ödne z punktu widzenia sprawnej i

efektywnej realizacji projektu,

Wolontariat:

- Informatyk prowadz─ůcy stron─Ö internetow─ů, kt├│ry wykona i poprowadzi zak┼éadk─Ö dotycz─ůc─ů

realizacji projektu

- Kierownik wyjazdu na przegl─ůd do Baranowa Sandomierskiego

- osoba prowadz─ůca warsztaty z r─Ökodzie┼éa obrz─Ödowego

- Cz┼éonkowie zespo┼éu Rogowice b─Öd─ů zaanga┼╝owani w realizacj─Ö warsztat├│w, w┼é─ůcz─ů si─Ö te┼╝

bezpo┼Ťrednio w przygotowanie szkolenia, pomog─ů w promocji projektu oraz rekrutacji uczestnik├│w.

Cz┼éonkom zespo┼éu bardzo zale┼╝y na skrupulatnym zrealizowaniu cel├│w tego projektu, wi─Öc do┼éo┼╝─ů

wszelkich stara┼ä by je osi─ůgn─ů─ç.

-Cz┼éonkowie SMWR, b─Öd─ů zaanga┼╝owani w przygotowanie Zagrody Etnograficznej na

przeprowadzenie warsztat├│w, w┼é─ůcz─ů si─Ö te┼╝ w promocj─Ö projektu oraz rekrutacj─Ö uczestnik├│w.

W celu osi─ůgni─Öcia zak┼éadanych cel├│w i rezultat├│w, planuje si─Ö podj─Öcie dzia┼éa┼ä zwi─ůzanych z

bie┼╝─ůcym monitoringiem i ewaluacj─ů. Koordynator projektu b─Ödzie odpowiedzialny za ocen─Ö

poszczeg├│lnych realizacji zada┼ä. Uzyskane informacje pozwol─ů na dokonanie niezb─Ödnych bie┼╝─ůcych

korekt w systemie wdra┼╝ania projektu, kt├│re nie wp┼éyn─ů na jego merytoryczn─ů warto┼Ť─ç, tak aby by┼é

on jak efektywny i dostosowany do potrzeb jego uczestnik├│w. Efekty projektu opisane zostan─ů w

sprawozdaniu z realizacji projektu.

PROMOCJA PROJEKTU I REKRUTACJA UCZESTNIKÓW

Promocja projektu - celem działań promocyjnych będzie jak najszersze przekazanie informacji o

planowanym przedsi─Öwzi─Öciu w lokalnym ┼Ťrodowisku, zbudowanie pozytywnego wizerunku projektu,

wywołanie zainteresowania działaniami i zachęcenie odbiorców do wzięcia w nich udziału.

Dzia┼éania promocyjne obejmuj─ů:

1. Wykonanie i prowadzenie zak┼éadki dotycz─ůcej realizacji projektu na stronie internetowej:

www.rogi.org.pl ÔÇô

2. Druk og┼éosze┼ä zapraszaj─ůcych do udzia┼éu w projekcie.

3. Zaanga┼╝owanie lider├│w wiejskich ( w tym cz┼éonk├│w zespo┼éu ludowego) do bezpo┼Ťredniego

kontaktu z osobami starszymi i m┼éodzie┼╝─ů. Osoby te zostan─ů wst─Öpnie powiadomione o rodzaju

przewidywanych działań i planowanych rezultatach projektu.

4. Przekazywanie informacji o projekcie na stronie internetowej: www.rogi.org.pl w celu dotarcia do

szerokiego kr─Ögu odbiorc├│w informacje o projekcie przekazane zostan─ů podczas og┼éosze┼ä

parafialnych w ko┼Ťciele oraz w obu rogowskich szko┼éach, jak r├│wnie┼╝ og┼éoszenia rozwiesimy w filii

Banu i sklepach w naszej miejscowo┼Ťci.

Rekrutacja uczestnik├│w ÔÇô do projektu prowadzony b─Ödzie nab├│r grupy 30 os. (15 os. - 60+ oraz 15 os.

do 18 r.┼╝.).

Rekrutacja uczestników odbędzie się na podstawie formularzy zgłoszeniowych dostępnych na stronie

stowarzyszenia i u Koordynatora projektu.

Na wszystkich og┼éoszeniach i materia┼éach informacjach, znajdowa─ç si─Ö b─Ödzie informacja dotycz─ůca

źródeł finansowania projektu.

Zainteresowane osoby b─Öd─ů mog┼éy uzyska─ç szczeg├│┼éowe informacje na temat projektu w biurze

projektu lub na stronie internetowej Stowarzyszenia.

Za przygotowanie kampanii promocyjnej i rekrutacj─Ö odpowiedzialny b─Ödzie Koordynator projektu.

Zasoby kadrowe

W┼Ťr├│d cz┼éonk├│w i sympatyk├│w Stowarzyszenia Mi┼éo┼Ťnik├│w Wsi Rogi s─ů osoby posiadaj─ůce

do┼Ťwiadczenie w przygotowaniu, realizowaniu i rozliczaniu r├│┼╝nego typu projekt├│w, zar├│wno

dotycz─ůcych dziedzictwa kulturowego, promocji obszaru, jak r├│wnie┼╝ aktywizacji mieszka┼äc├│w, w

r├│┼╝nym przedziale wiekowym.

Osoby zaanga┼╝owane w realizacj─Ö niniejszego projektu, na co dzie┼ä spotykaj─ů si─Ö z prac─ů w lokalnym

┼Ťrodowisku, znaj─ů potrzeby, mo┼╝liwo┼Ťci mieszka┼äc├│w oraz specyfik─Ö grup spo┼éecznych do kt├│rych

kierowany jest projekt, szczeg├│lnie je┼Ťli chodzi o osoby starsze po 60 r.┼╝. oraz m┼éodzie┼╝.

Zasoby rzeczowe.

Biuro projektu oraz warsztaty zlokalizowane b─Öd─ů w pomieszczeniach Zagrody Etnograficznej w

Rogach, kt├│rej wsp├│┼éw┼éa┼Ťcicielem jest Stowarzyszenie Mi┼éo┼Ťnik├│w Wsi Rogi, stowarzyszenie nie

będzie więc musiało ponosić kosztów wynajmu sal na potrzeby realizacji działań projektu.

Zagroda wyposa┼╝ona jest w przedmioty, narz─Ödzia, meble i sprz─Öty gospodarstwa domowego, jakie

wykorzystywano dawnej w gospodarstwie domowym, ponadto znajduj─ů si─Ö tam stoliki i ┼éawy, kt├│re

wykorzystane b─Öd─ů na potrzeby warsztat├│w.

Klimat i aura Zagrody Etnograficznej, jej autentyczna dawna sceneria, przyczyni si─Ö do tego, ┼╝e

prowadzone zaj─Öcia warsztatowe b─Öd─ů mia┼éy dodatkow─ů warto┼Ť─ç - w┼éa┼Ťnie zapach i smak przesz┼éo┼Ťci.

Przy Zagrodzie zlokalizowany jest zio┼éowy ogr├│dek przydomowy, kt├│rego zasoby (ro┼Ťliny, zio┼éa, itp.)

b─Öd─ů wykorzystywane przy robieniu wiank├│w i ziela.

Posiadamy niezb─Ödnego sprz─Ötu multimedialnego do przeprowadzania warsztat├│w tj. laptop, rzutnik,

ekran, który został zakupiony w poprzednich działaniach ASOS-u. Zakupimy aparat mini kamerę co

pozwoli nam na dokumentacje tych i kolejnych  przedsięwzięć.

Copyright ┬ę 2017 www.rogi.org.pl. Wszelkie prawa zastrze┼╝one.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dost─Öpnym na licencji GNU GPL.
Projekt i realizacja Maksymilian Kowalski